16 May 2014

Diary Ibu Tinggal...


Yup read properly okeh...

Ibu Tinggal bukan ibu tunggal...

actually, lama nak story buat asyik tertangguh smpilah ada one of my reader tanya... how i junggling wif kiddos alone & family members semua 3 hours journey... 3 kiddos okeh yg tgh melasak, maidless, bole run business and bole drive long distance without assistance...

My reader is actually amazed... and smpi digelar sya SUPERMAK!



I'm touch sebenonyer... rasa xde la smpi tahap Supermak... Kalau di compare sya dgn org lain... bagai langit dengan bumi... saya sgt2 ketinggalan and bkn kategory supermak sgt... lgpun my hubby away for outstation plg jauh pun Sabah, Sarawak or Brunei... ada yg hubby away berbulan kat overseas or belayar berbulan2... so xdelah supermak sgt sya nie kan...

actually nak juga jadi supermak tu tapi as manusia biasa memang jadi mak lampir jer lah yg bole ahahahahaha

Again utk peringatan mesra semua... catatan ini hanya nak penaik semangat ibu-ibu tinggal yg senasib cam saya... xdelah teror sgt sya nie but as ibu tinggal wif kiddos kita kena survive ok... kadang-kadang smpi jadi segala tukang termasuk jd tukang pecah masuk bilik sendiri sebab anak terkunci pintu bilik... plg worse baby 2 thn plak tu... xtau nak gelak or nak nangis...



antara catatan at FB Nora


Ok, kalau di kira-kira dari anak sulung dulu.... agak lama juga la saya dah jadi ibu tinggal... xde lah lama mana... paling lama 2 minggu... setakat nie xpernah berbulan or bertahun..

yang paling ingat sekali, jadi ibu tinggal sampai esok raya haji my hubby xbalik lagi... kawan-kawan ofis dok pack brg blk raya siap apply cuti raya... saya masih tunggu hubby blk from offshore tapi xbalik juga... so memang xleh call sesuka hati... tapi dah nekad dah... xbalik juga kalu... pagi raya tu saya pack brg balik raya Segamat... masa tu anak baru dua ahahahahaha

di pendekkan citer, ptg tu hubby balik so selamatlah... yg best tu bos my hubby siap call tanya dah blk ke belum my hubby nie... kikikiki sib baik perangai giler xdtg kan... kalau dtg siap la bos cik hubby nie confirm dgr citer ayaq mata saya silap2 terus dia tobat dah xmo hantar hubby outstation kikikiki...


What make me strong?

1. anak-anak
2. perangai gedegak ku ahahahaha

biasa fikir positive and doa yang baik-baik shj...

positive bila hubby away...
1. Ada extra masa nak hadap anak-anak
2. Xyah masak special for hubby... setakat anak-anak makan yg simple shj... 
3. Kita bole diet muahahahaha... xyah teman mkn dinner, supper yg berat2 gitu... so bole jaga bdn kann
4. Bole makin syg and rindu gitu... jadi kita akn appreciate bila hubby ada di sisi kikikiki


Tracel long distance alone wif kids...


1. Full 100% bergantung pada Allah

yup i know, nora bkn alim... tapi trust me... start from on enjin smpi bergerak smpi destinasi... Bismillah... zikir xkan hilang dr bibir... tu dah tolak bebel anak, marah anak ahahahahaha... yer lah kata mak lampir kan kikikiki


2. Well planning & Prepare 100%

Packing earlier segala mak nenek... mlm2 dah settle angkut masuk segala beg dlm kereta... kereta dah ready for travel..

If bawa baby, cari timing dia tidur... then bg mkn kenyang2, susu kenyang2... then confirm dia tidur all the way.. Insyaallah

Car seat is must okey... so letak baby dalam car seat, buckle them up then drive dgn senang hati... atleast car seat more safer kan dari kita dok kendong baby smbl drive... but maybe some of you pro pegang baby sambil drive but me not that type... lgpun long distance ok... bkn pegi kedai kak kiah belakang rumah..

yg bawa toddler, tau whats her/his favourite so bawa siap... so dlm kete depa bole layan kesukaan tanpa ganggu kita nak drive...

Food kena banyak & air juga... siap letak tempat yg mudah di capai... so bagai mak sotong tgn bole bg siap ke tuan yg minta... sambil drive tanpa mata berkelip dr stering hihihihi


3. Perangai degil aka independent

ahahaahahha rasanya sejak before kawen i'm independent... cuma pas kawen slow sket... bg chance lah semua hubby... smpi dia outstation weekend pun sanggup tunggu sebab xmo drive jauh...

but bila dah ada anak 3 nie... semangat lain macam... then bila ada business nie lagilah jati diri dah up sket... so memang nekad jer semua tu...

Tapi kena minta izin from Hubby... nie mesti & maklumkan nak g destinasi mana...


4. Jiwa Kental / Redha

ahahaah tang nie apply to drive with perangai kids yang di luar jangka... kita rasa by 10 am baby tido... sekali mengamuk kooo... so kena kental la jiwa and pekak kan telinga drive juga... at least baby duduk at car seat... so xde lah bole bahayakan diri kan...

if xbole control memang kena stop... from my exp yg xseberapa nie... Nora pernah stop 1 hour just to breastfeed kan baby & tepi jalan alone wif kids... yes i'm breastfeeding mom... EBM? apa EBM bila mama kat sebelah tu lah my baby kan... memang refuse bottle bila nampak muka mama dia...


5.  Non Stop

yup, i'm driving wif kids non stop... sebab tau people will watching kita yg alone wif kids... we're weakness sport utk depa dok rompak etc... so siap-siap isi minyak full... T&G full if guna... kids bg shi shi siap2... and siap bg mantra...

"Jgn shi shi or pho pho skrg... nak shi shi or pho pho smpi rumah nenek" 

contohnya and ulang banyak kali bg lekat kat minda separa sedar anak-anak kikiki


apa lagi eh...

tu antara tips...

maybe akn add more... apa2 pun safety first uolss...

from my experience juga berjumpa J*J adalah horor... i hate road block & J*J xkira lah drive wif hubby or not... tp biasa memang muka seposen minta lepas... ahaha besalah i pakai cermin gelap uu... more safety tau... org xtau kita drive alone wif kids hihihi... 



p/s : and masa catatan ini di buat... my hubby away for another week at Sabah & Sarawak... ok bole claim belacan & kek lapis & terubuk masin & pearl hihihihi


Luv,

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...