14 April 2014

Khasiat My Energy Drink...


Last post ada story about my Invention... dah ala-ala Master Chief la pulak kan...

Mineral Coffee Sarbat ala Nora gitu...

So as promise jom kita tinjau khasiat minuman kesihatan dgn sedikit kreativiti dari My self...

as for my self reference... & dgn pertolongan cik google

apa kebaikan 3 items dlm my recipe... which is Kunyit, Halia and most important Mineral Coffee wif bamboo salt..


KUNYIT



inilah rupa kunyit yg original bukan yg serbuk dlm pek tu yer


Kunyit merupakan salah satu rempah-rempah yang banyak tumbuh di indonesia.  Kebanyakan orang memnganggap kunyit hanya sebagai bumbu masakan, pemberi warna pada masakan, atau sebagai bahan pengawet saja. 

Kunyit memiliki manfaat bagi kesehatan di antaranya sebagai obat anti gatal, anti kejang dan mengurangi pembengkakan selaput lendir mulut, sebagai salep untuk mengobati bengkak dan terkilir.  Kunyit juga bisa menyembuhkan hidung yang tersumbat.

Berikut adalah khasiat dan manfaat kunyit untuk kesehatan:

1. Mengobati Tifus
Bahan : 3 rimpang kunyit, 5 batang sere, 10 lembar daun sambiloto.
caranya : Tumbuk semua bahan sampai halus, lalu tambahkan 1 gelas air yang masih hangat dan disaring, setelah itu minumlah ramuan tersebut selama seminggu berturut-turut.

2. Mencegah Diabetes
Kunyit mengandung zat kurkumin yang dapat mengurangi resistansi insulin. Karena hal tersebut maka kandungan kadar glukosa dalam darah dapat dikendalikan sehingga dapat mengurangi resiko terserang diabetes.

3. Mencegah Anemia
Anemia terjadi karena kekurangan zat besi. Anda bisa mencegah anemia dengan mengonsumsi kunyit, karena kunyit banyak mengandung zat besi.

4. Mencegah Alzheimer
Orang yang mempunyai penyakit Alzheimer akan bermasalah dengan ingatan, penilaian, dan berpikir. beberapa penemuan fakar ahli mengatakan bahwa kunyit memiliki kandungan zat anti-inflamasi dan antioksidan, sehingga dengan mengkonsumsi kunyit dapat mencegah penyakit Alzheimer.

5. Mencegah dan Mengobati Panas Dalam
Caranya : Ambil 1 siung kunyit yang agak besar dan buang kulitnya sampai bersih,lalu Parut. Seduhlah parutan kunyit tersebut dan tambahkan gula merah. Minum selagi hangat.

6. Menyembuhkan Luka
Kunyit mengandung bahan anti-septik dan bahan anti-bakteri. Dengan kandungan zat tersebut, kunyit sangat baik digunakan untuk disinfektan untuk luka biasa maupun luka bakar.

7. Mencegah Keputihan
Caranya : Ambil 3 ruas kunyit, satu genggam daun beluntas, 4 buah asam, gula aren secukupnya. Kemudian bahan direbus secara bersamaan sampai air mendidih, kemudian saring bahan dan minumlah secara rutin, satu gelas per hari.

8. Mengobati Kanser
Kandungan kurkumin yang terdapat dalam kunyit merupakan antioksidan yang berkhasiat mencegah kerusakan dan mutasi sel yang disebabkan oleh radikal bebas.  Serta kandungan kurkumin memiliki manfaat untuk menghambat pertumbuhan Kanser.

9. Mengobati Gatal dan Penyakit Kulit
Caranya : Ambil 4 ruas kunyit, ambil biji cengkeh , parutan kunyit dan tumbuklah biji cengkeh sampai halus. Campurkan parutan kunyit dan tumbukan cengkeh tadi dan tambahkan bunga melati. Remas-remas, dan balurkan pada tubuh yang gatal.


Nota : Jgn sampai terlebih kunyit sebab ia akn merosakkan hati... maka, berpada-pada dalam pengambilannya.


HALIA

ini adalah halia muda yang bole dimakan buat ulam shj






And the main actor is Our
Mineral Coffee


Mineral Coffee

Apa istimewanya Mineral Coffee nie?

Actually Mineral Coffee nie main ingredients adalah Robusta Coffee & Garam buluh or bamboo salt

So nie adalah antara penyakit yang bole di rawat dengan pengambilan garam buluh in our daily intake... dalam food as pengganti garam masakan ( eh jgn masukkan coffee mineral nie dlm masakan but ada garam buluh khas utk masakan taw... nak bole order dgn Nora ok) or dalam minuman spt dalam Mineral Coffee nie..



Haaa kan sekali nak sihat terus bole reduce weight...

Ramai juga customer kami panggil Coffee kurus gitu...

Nak percaya kena try eh...

Try sekali pasti nak lagi :)

Ok, apa yg istiomewanya gram buluh nie..

So nie adalah proses pembuatan gamram buluh nie..




Dan nie adalah perbezaan di antara Garam biasa & Garam buluh..



So dgn gabungan bahan-bahan yang natural...

Insyaallah, minuman yg kita minum akn memberi manfaat pada kesihatan diri kita especially org dlm pantang kan...

But if tak berpantang pun sodap di minum hari-hari...

Sapa nak try Mineral Coffee bole contact 
Nora 013-981 6675

COD area Kuantan, 
Segamat & Muar (depend availability) since tulah kampung aii


Ps :
 Cabaran kuruih saya tgh on nie... nak tgk juga keberkesanan gabungan Mineral Coffee + Pemakaian Premium Beautiful... wahhh meriah raya nanti yeee...



Luv,


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...