22 January 2014

Rewang! Rewang! Rewang! eh


Last year... aduh 2013 tapi bulan December kira last year la kan...

December 2013 memang banyak betul kenduri in my mum house... from kenduri doa selamat, kesyukuran my sister dapat 3A 1B for UPSR sampailah kenduri kawen my litle yg dah berapa nak little brother lagi hikhikhik... bila kenduri sure ada aktivity rewang atau gotong royong kata org KL atau Bekwoh kata org ganu hihihi

So sebab Nora nie org kampung xde lah istilah catering especially in my mum house kalau rumah Nora sendiri confirm catering uuuu...

So merasa lah asal kenduri, sure blk kg tolong rewang okeh kikiki... walau xtau masak ala katering tapi belasah jer lah labu janji org mkn tak pengsan syukurrr la sgt kan ahahaha...

So this time memang best sebab ai jd tukang masak okeh... kawan-kawan my mum aka jiran-jiran my mum plak dtg just tolong potong2 or kupas2 jer... maklumlah depa tu lama dah masak memasak so now dah xberapa nak kuat org muda lah kena ambil alih ye dok..

So whats menu masa kenduri tu..

From left above : Sayur lemak labu + kacang, Sambal Goreng Jawa, 
From Left below : Bubur Lambuk aka asyura, Ayam Kicap ala Jawa

Some one asking for resepi ayam masak kicap ala Jawa...

ini resepi campak-campak since if Nora yg masak memang versi sukahati nak masuk apa ahahaha

so Sukatan pun suka hati yek

Ayam Masak Kicap Jawa Style

Bahan-Bahan
 - Ayam yang telah di goreng
 - Bawang merah (extra since nak bg rasa manis pd masakan) - Di Kisar
 - Bawang putih - Di kisar
 - Halia - Di kisar
 - Cili giling
 - bunga lawang, kayu manis, cengkih (3 beradik gitu)
 - Kicap Jalen (Label merah)
 - Cili besar di belah tengah
 - Lada Hitam
 - Lada Sulah
 - Ketumbar/Jintan
 - Asam Jawa

Cara-Cara
 - Tumis bawang merah, bawang putih & halia hingga naik bau
 - Masukkan bunga cengkih, kayu manis, bunga lawang
 - Masukkan Cili giling & ketumbar Jinan yang telah di kisar
 - Tumis hingga naik bau
 - Masukkan Kicap Jalen secukup rasa
 - Masukkan cili besar yang di belah tanpa putus 
 - Masukkan lada hitam & lada sulah
 - Perasakan dengan garam, gula & sedikit air asam jawa
 - Masukkan ayam yang telah di goreng dan di gaul mesra.
 - Siap utk di hidangkan

Selamat Mencuba yer uolss !!!


My Neighbours yang datang me'rewang'


sapa tau nie apa hikhikhik

biasa jumpa time kenduri sebaabbbb

time kenduri aka rewang jer belah kelapa tua berbiji-biji so possibility nak jumpa 'this kind' adalah tinggi...

kami selalu panggil tombong but org jawa used to called it 'kentos"

masa kecil-kecil dulu ini adalah rebutan since buah nak beli mahal so kita carilah buah kelapa dalam kelapa hihihi


nie antara kuih yang sempat my mum buat & me tolong kelim adalah kuih karipap... TQ to my SIL yg banyak tolong my mom masa kenduri tu...

almaklum anak nie jauh so takes time lah nak smpi... 
bak kata my mum nak tunggu uda balik siap dah seloyang kuih karipap... yer mak huhuhuhu

so memang best rewang nie lagi best kalau kita jadi tukang makan atau tukang ambil gambo jer muahahahahahah

ok... next will be my little bro wedding.. 
opsss dah tak berapa nak little dah lah muahahahaah



lots of luv



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...