30 November 2013

Kota Kinabalu, Sabah ~ Part 2


Hi peeps..

so continue our Journey for 2nd day at Negeri Di bawah Bayu

This time to Kundasang, Sabah

Bak kata my sister... must have place yg kena pergi bila jejak kaki kat Sabah tu exclude Pulau lah... PUlau2 kena set another time yang cuti maha panjang ehehehe

So nie Ondway to Kundasang...


being an engineer memang suka segala design Bridge yg uniq


At Bamboo View
Must have place utk ambil gambar Mount Kinabalu, Sabah

Alhamdulillah this time cuaca agak baik
so dapat juga ambil gambar walau xberapa nampak puncak

Still bole nampak segala batu batan...

Yang bestnyer bila dapat mendaki Gunung Kinabalu nie, Kita bole dapat sijil uuu... bila berjaya lah menawan puncak

but mind u memang mencabar giler huhuhu

satu kebanggaan sebab dapat menawan antara puncak tertinggi di Asia Tenggara...

Me, idoknyer lerr... 
angkat si muffin bam bam tu mengah udah hihihi






Auuu lama xgambar berdua tau
bole la ala-ala romantik gitew hihihi


My sis and her Husband





dah puas posing teruskan perjalanan

Tujuan hanya sampai ke Kundasang untuk tgk Proses pengeluaran susu lembu, Fresh Milk dari lembu and sampai ke kotak

Awal giler sampai which is pukul 9.30 pagi

so remind untuk sesiapa yang sampai ke

Dairy Cattle Milk Farm, Kundasang, Sabah
Open : 9.30 am
Milk Collector Process : 2.30 pm
Selling Milk Products : 11 am onwards

Fees utk Dary Milk Farm, Kundasang Sabah
Adult : RM3
Kids (6th-12th) : RM2

Food for animal feeding
Rumput : RM1
Susu Botol : RM2/bottle


Milk Processing Farm


Anakanda terchinta

But this time Gunung Kinabalu dah start berkabus and the cuaca is sejuk macam Cameron Highlands, Pahang



So sebab tersampai awal dan lembu pun belum bersedia untuk di perah susunya

Jom kita bagi makan kat anak-anak lembu dan kambing cam comel... comel uuu

putih and bersih gitu... being Rayyan yang pembersih sampai sini dia xcomplain thats means kebersihan menepati piawaian hihihi

Jom tengok segala gelagat budak, mak budak & bapak budak 


tgh pilih kambing mana yang bertuah


Belajar susukan kambing eh


tgh nego dgn papa nak bagi berapa helai rumput 


aksi terlampau sebab giler kuat anak lembu nie sedut susu


baru sopan gitu 

Rayqal at the back pun kagum tgk animal minum susu pakai botol ahahaha


xkose nak bagi helai-helai bagi jer secekak




Milk Collector area
Dapat tgk jerlahkan sebab terawal giler


Milk Processing Plant

So bole tengok dia pack kan susu dalam kotak utk jualan


The packaging machine


My Anak dara 


Last milk bottle


Ondway pulang to our Homestay

So another story will be continue...

memang cantek dan best Kundasang nie

Cuaca macam Cameron Highland, Pahang
but yang bestnya kawasannya banyak yang masih hijau lagi...

Kalau Cameron Highland ada part area yang bertarah-tarah dan tanah runtuh but at here memang hijau and penuh dengan pokok

walau ada Jualan sayur macam Cameron Highlands but xdelah banyak sgt and Strawberry mahal giler kat sini ehehehe

yang best udara segar kat sini compare to Cameron Highland yang berbau baja kadang-kadang...

so see u in my next entry...

ps : kena update utk simpanan sendiri especially nak refer next day sgt senang :)


Lots of Luv


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...