01 February 2013

Korean Halal Kimchi


bukan demam korean but tetiba gatal tekak nak makan Kimchi..

So abis menggoogle satu net then bump with this resepi...

Supereasy.. every body can do it !!!




Homemade Halal Kimchi

Bahan-bahan utk menjeruk kobis (Kimjang dlm bahasa korean)





1/2 pokok kobis panjang
Garam kasar segenggam

Bahan-Bahan utk sos perapan




3 tangkai Daun bawang dipotong 1 inch
3 sudu cili giling (serbuk pun bole but nora guna yg siap beli berkisar)
2 sudu cencaluk _ kalau xde ganti dgn udang kering
segenggam ikan bilis - dikisar halus
5 biji bawang merah - dikisar halus
5 biji bawang putih - dikisar halus
1 inch halia - dikisar halus
1/2 biji fuji epal - di kisar halus
gula
garam

Cara menjeruk kobis
1. Kobis di basuh bersih
2. Lumurkan setiap kelopak kobis dengan garam
3. biarkan semalaman.. (but Nora just biarkan 5 jam utk elak dr kobis jadi masin sgt.. which is tgk kobis dah lembut dah ok dah...)
4. Basuh bersih kobis yang dah lembut dan keringkan

Cara buat sos perapan





1. Potong dauh bawang dan ketepikan
2. potong dadu epal
3. kisarkan bawang merah, bawang putih, ikan bilis, halia dan epal yang di potong dadu
4. masukkan kedalam mangkuk besar
5. campurkan bahan yang di kisar bersama lada kisar, cencaluk, daun bawang, gula dan garam
6. gaulkan mesra & rasa sos

Cara membuat kimchi
1. ambil kobis yang sudah di toskan airnya
2. gaul mesra sos perapan bersama kobis
3. pastikan setiap kelopak kobis terkena sos tersebut
4. letak ke dalam tupperware dan simpan di dalam peti sejuk
5. Kimchi sedia di makan selepas 4 hari

(tapi Nora xsabo uu.. pepagi buta dah start buat.. lunch dah mkn ahahaha)

tapi memang sedap gilers... bole mkn camtu, bole mkn dgn mee, makan dgn nasi panas ahahahah

dah ala-ala pekasam dah ekekekeke

Verdict family : ermm my family nie bkn adventure ttg food... so Nora sorang jer yg mkn... my hubby xberapa gemor.. my kiddos lg ler... semua benda pelik xmkn... 

ok, last but not least.. my Halal Kimchi + Nasi lemak ehehehehe



Selamat mencuba uolss...



Luv,




Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

2 comments:

  1. Salam ..kak, bahan2 yg dikisar tu kena tambah air x? Sy buat x jadik xD hehehe.. (first time buat ;D )rasa pelik ..wrna x smerah mcm biasa... Sy ltk air masa kisar bhn2.. Sos die jadik cair .. :'/

    ReplyDelete
  2. Hi Fiqah, letak air sket jer nak bg blender jln... if letak serbuk cili babas tu letak banyak air xpe sebab serbuk tu akn kembang tp adjust la kepekatan jgn banyak sgt... kimchi nie bila dah menjeruk akn keluarkan air juga better air tu jgn banyak sgt...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...