05 February 2013

Cerita Breastfeeding...


Lama betul Nora tak bercerita about breastfeeding...

Sharing my breastfeeding journey...



Till today... Alhamdulillah nora berjaya menyusukan my little sweetie muffin Rayqal selama 1 tahun 2 bln...





Dalam Breastfeeding term... dah dpt Degree dah...

Sharing info to uolss...

First 6th month - Achieve Diploma in Breastfeeding
1st Year - Achieve Degree in Breastfeeding
1 Year 6 Month (18 months) - Achieve Masters in Breastfeeding
2 years - Achieve PhD in Breastfeeding

Who said we cannot be Doctor huh ehehehe

memang once ada baby mother will be good doctor to their children walau tanpa certificate ;P

Alhamdulillah... tiada kata-kata yang terucap betapa bersyukur sgt2 walau bekerja, berbizz masih mampu nora memenuhi tuntutan si tembam tu...

Alhamdulillah.. berbeza sungguh dulu dan skrg... dulu masa Breastfeed Along Afrina if Nora cakap dah 1 year full breast feed ramai yg tersenyum sinis & buat muka pelik... Now ramai dah tahu kebaikan breastfeeding... so bila pi memana & bila kita bgtau dah breastfeed 1 year... alhamdulillah reaksi sgt2 positive... betapa pentingnya ilmu kan ;)

Tapi xsemua tahu susah payah my journey...

rasanya dah lama nora hilang "me time" start from mengandungkan Along Afrina... sebab nora non stop beranak dan susukan anak until now ahahahahaha.. but i like it... xterasa pun boring etc... seronok makin ada ehehehehe

ok lets see yeah...

2004 - i'm start pregnant si Along Afrina (bunting pelamin gitew ahahahaha)
2005 - Deliver Ain Afrina Damia & start breastfeed direct shj...

this time xder ilmu.. so xtahu bole perah susu & simpan as EBM (Express Breast Milk).. Naik kerja ker my company engaged with project besar... so kelam kabut schedule kerja.. Along Afrina xnak susu lain (alhamdulillah... Allah sembunyikan hikmah di dalam penolakan along)... 

Nora try google.. masih ingat keyword dia..."susu formula yang menyerupai susu ibu" (Betapa jahilnya kan).. dari sini terjumpalah susuibu.com... so start terjumpa jer website nie baru tahu if kita bekerja masih bole full breastfeed our baby... huh giler naifkan...

 

So start cari pump... yup masih ingat first breastpump adalah Avent Manual yang berharga RM250... alhamdulillah hubby memang support jer apa yang Nora buat since Now... walau memula dia pelik siap pump bagai... keyword nora masa tu sebab along xnak susu lain & nora nak kerja...



camnie ler my first breast pump

and this valve yg memula ai pakai... mencii tau sokmo meletop huhuhu

until i found this valve to replace baru feel sket ahahaha

so bermula episod pump susu arinie utk supply esok... masa nie siap xkuo lunch semata-mata nak cukupkan supply utk esok..

Peti sejuk masa nie only 1 pintu shj... xder ice pack nak bawa blk... so nak tahu apa nora buat... pump susu kat surau then bawa masuk dlm workstation then masukkan dlm paperbag... 

Masa nie faham prinsip susu ibu bole berada di suhu bilik selama 4 jam... nasib baik nora memang duduk bawah air-cond ofis tahap sejuk giler siap pakai jacket bagai... so kira-kira macam dok bawah peti sejuk ehehehehe

lagi kelam kabut bila tetiba teacher along call susu xcukup...

masa tu dan dan emergency g breastfeed baby... tak terpikir pun nak beli susu formula coz tahu dah my baby memang xmo... ada ofismate yang kesian siap suggest susu macam-macam...

semuanya xku pandang sebab tahu kebaikan susu ibu...

Selama 2 tahun itulah rutin nora... tu belum lagi bgn kul 2 or 3 pagi semata-mata dok pumping... belum lagi dok citer pump susu kat surau... bos dah memekak nak itu ini smpi tertumpah susuku huhuhuhu

masa ini susu walau 1 oz amatlah berharga...

ok sebab bdn ain yg comel lote... ramai yang sinis memandang niat murni Nora.. siap ada yang cakap my breastmilk tak berkhasiat... suh bg ain makan cepat2...

but i know the best for my children & masa tu nora rasa asap rokok adalah penyumbang saiz ain yg comel... imagine kita bekerja dlm air cond room but sekeliling kita non stop smoking macam keretapi asap dia... walau pregnant ladies.. pun tak dihormati... but semua tu Nora gagahkan jua...

Alhamdulillah nora stop pumping bila Ain msk 2 thn & nora start pregnant yang kedua... senang sgt nak wean off ain... xder episod kena bg pahit2 etc... just ckp mama pregnant ada baby dlm perut & mama dah rasa sakit bila ain nak nenen... yup masa nie i'm already 2 months pregnant dan memang pedih nipple bila ain breastfeed...

masa nie baru Ain nak minum susu lain but Isomilk sebab bila bg susu lembu confirm kulit rashes dan mengelupas... 

2007 - Pregnant Rayyan Darwisy

kena sambung second episod... tggguuuu


Luv,





Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

1 comment:

  1. haaa...alhamdulillah, best baca sampai aku gelak sorang2 bab susu tertumpah akibat dgr bos mintak mcm2 tu heh... aku pun siap siaga ngan avent manual, my fav pump dulu hingga kini, with better valve kan now ni...also br purchase avent natural manual pump yg 5 stars tu..although xleh la lg lawan medela :) congrats noya, moga usaha kita dberkati Allah insyaAllah...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...