21 June 2012

Delivery Journey Part 3 ~ Menu semasa berpantang



Ok, continue again..


ritu cuma letak sup ekor berempah..


today nak put in ayam bakar stail Nora Berpantang & also Ikan Tenggiri masak asam stail Nora


memula meh tgk nasi ai dlm pantang




nie coz berpantang sendiri so nasi xsetambun cuma lauk pauk jer bertambun.. cuba kalau berpantang dgn my mum.. nasi macam bukit botak (owh nie nama bukit kat kg ai ;P)


haa itulah sup sayur yg Nora makan after makcik confinement tu retired pas 30hari.. tetiap hari buat sup sayur nie smpi lah naik keje ;P


Tapi bagus makcik tu.. walau dah retired still tghhari dtg rumah, tgk udah makan lom Nora nie ehehe.. macam mak Nora jer.. terharu sgt2


Ok, bagi resepi sayur dulu eh


Sup sayur Nora Stail ~ eceh mesti ada nama Puan Tanah ;P


Bahan-bahan
Sayur sawi Putih / Hijau / Siew Pak Choy
Lobak Merah
Lobak Putih
Bawang merah
Bawang Putih


Cara-Cara
Potong semua sayur ikut suka bentuk apa
Hiris segala bawang
Rebus air sehingga mendidih
Bole campak segala bahan
Letak sket cukup rasa
Settle


Ayam Bakar Nora Berpantang Stail ~ letak jugak nama Puan Tanah xberapa kedaung nie eh ;P


Bahan-bahan
Ayam - Nora pakai 4 keping bhgn peha shj
Halia Muda - dihiris nipis
Bawang Merah - Di hiris
Bawang Putih - Di hiris
Lada Hitam di tumbuk
Sos Tiram
Sedikit Kicap
Mixed Herbs
Potato - di potong 4


Cara-cara
Bersihkan ayam
Keringkan guna Kitchen towel - ala tisu dapur tu ha
Marinated ayam with Lada hitam, sos tiram, kicap, cukup rasa & mixed herb
Lebih kurang 1/2 hour bole lah letakkan ayam dlm bekas pembakar
Panaskan oven siap-siap 180 deg
Pastu apa lagi, susun segala Halis muda, Potato di sekeling ayam & bakar hingga masak (dlm 30 min)
Sedia utk di makan


ok last resepi


Ikan Tenggiri Masak asam Nora Style 


Bahan-bahan
Ikan tenggiri 2 keping - bole ganti dgn salmon, ikan merah nie ikut pantang masing2.. nora beranai buat tenggiri sebab biasa mkn.. but kalau ikut makcik confinement xleh uu, ikan kembung boleh ekekeke
Lada hitam di tumbuk - Nora blender siap satu tupperware
Serbuk kunyit / kunyit hidup ditumbuk
Halis Muda - dihiris halus
Bawang Merah - di hiris halus
Bawang Putih - dihiris halus
Bawang Holland besar - warna putih dan dihiris
Air asam Jawa - half cup
Gula
Cukup Rasa


Cara-cara
Bakar ikan tenggiri dengan kunyit & garam - nora goreng dgn minyak sedikit dan ketepikan
Tumis bawang merah, putih & bawang holland smpi layu
Masukkan lada hitam - ikut kepedasan sendiri
Masukkan Halia muda
Masukkan air asam jawa
Imbangkan rasa dengan gula, garam & cukup rasa
Pas siap siram atas ikan tenggiri
Mavelous ok


perasan tak? 


ingredient org berpantang MUST HAVE lada hitam / halia


sebab nak lancarkan aliran darah mother & buang angin, darah kotor etc


Sebab saya xleh consume jamu so saya memang belasah halia until makcik confinement siap buat air halia.. memang best


Yang masih misteri.. walau makan nasi banyak ikut time.. lunch & dinner, bekpest masih roti, siap ada Tea time, snack time & supper.. camno leh turun 10kg++ masa dlm pantang 44 hari tu eh :)


owh dah xmisteri.. sebab breastfeeding & also berPremium Beautiful


So hutang udah tinggal berpantang dengan Premium Beautiful ;)


So kawan-kawan this product MUST HAVE utk ibu-ibu dalam pantang..


Selain reshapekan badan kembali ke berat ideal ia juga memberi kita kesihatan dalaman iaitu



  • melancarkan pengaliran darah mother
  • menstabilkan hormon dalam badan
  • membanyakkan susu - very suit dgn saya ;)
  • memberi support pada bhgn perut wanita lepas bersalin - so senang nak jln uolss
  • mengembalikan tenaga mother dgn cepat
  • menghilangkan rasa nyilu dgn cepat expecially part "bawah" dengan cepat coz baru kuokan budak yg berkilo2
  • menghilangkan strech mark pada peha, perut, punggong
  • menganjalkan kembali perut kita yg membesar bak belon
  • mempercepatkan proces mengecilkan rahim mother
  • membunag darah kotor dlm rahim dgn cepat
  • menyembuhkan luka epi or ceaser dgn cepat
  • dan banyak lg uolss..

apa tggu lagi moh kita ber Premium Beautiful kerana diri kita begitu berharga.. walau uolss belum nak berpantang coz org xberpantang, anak dara, org tua & org lelaki pun bole ber Premium Beautiful



PM nora @0139816675 to book ur sets & appointments!!



Luv,



Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...