28 March 2012

Delivery Journey ~ Part 2


Ok, sampai episod kedua perjalanan berpantang saya..


This time saya berpantang sendirian but bukan bersendirian sepenuhnya.. bukan bersama my mom but bersama confinement makcik yg diupah.. firstly saya dah book confinement makcik aka bidan utk berurut & bertungku for 3 days & memasak lauk2 berpantang selama 1 month..


This time memang set dlm mind Confinement Lady aka makcik nie cooking hanya 1 month.. sebab masa Rayyan sampai 2 bln confinement lady tolong masakkan.. manjakan..


This time xder manja2.. lgpun saya nak test function Premium Beautiful utk proses pemulihan selepas beranak nie all out :).. maklum ramai client saya ckp best, superb & sedap badan  bila pakai lepas pantang.. 


So bila saya sendiri start pakai after 10 days confinement.. memang SUPERB & RUGI RASA PAKAI LAMBAT UUU 


Nasihat saya sesapa nak berpantang !

PAKAI FULL SET PREMIUM BEAUTIFUL 2 DAYS AFTER KELUAR HOSPITAL






xder full set Premium Beautiful? 
xtahu saiz yg betul?

bole call/SMS saya, Nora 013-981 6675 bole saya share perjalanan berpantang saya dgn uolss :)


but saya pakai waist nipper shj masa keluar hospital (day 2 lepas deliver).. Perasaan : best uolsss... kejap & kemas rasa perut taw.. xder la rasa bergoyang-goyang perut yg terlebih-lebih tu kan ekeke.. so all the way Kuantan-Paka ber waist nipper sajork


kenapa saya lmbt pakai full set Premium Beautiful


Ok.. let be honest.. saya takut epi tetas ahahahaahha


Since saya kena epi (paham-paham jer lah kan cemana).. saya decide utk pakai once saya confident my epi dah beransur sembuh.. but memang rugi loorrrr


tu sebab utama.. sebab sampingan adalah selama 10 days tu, lepas memasak lauk-lauk saya confinement lady tu akn tungku seluruh badan saya & pakaikan minyak aka param.. so that why saya delay pakai utk elak terjejas my Premium Beautiful dan juga FIR di dalamnya dgn bauan xbest..


Mind u Premium Beautiful bole menyerap bau-bauan badan yang kurang menyenangkan.. that why org pakai Premium Beautiful bau "ashem" sudah hilang ehehe 


Satu lagi reason why org pas bersalin kena cepat-cepat pakai Premium Beautiful adalah kerana Premium Beautiful nie menpercepatkan proses pengeringan jahitan.. kalau nak tahu my baby Rayqal tanggal pusat masa hari ke-5.. nak tahu kenapa awal sgt ???


Sebab saya balut Rayqal dgn Waist Nipper Premium Beautiful sebab xnak kena Jaundice macam Rayyan but Takdir Allah adalah terbaik di mana...


My baby Rayqal kena warded juga since Jaundice level high (para ibu semua xsalah we opt for alternative way utk elak jaundice seperti mandikan baby dgn daun semambu lah etc) but for me saya lebih suka rawatan alternative utk luaran shj seperti pakaikan dgn Waist Nipper, mandikan dgn daun semambu, herba etc dari suruh baby minum susu kambing or minumkan air anggur hitam.. that BIG NO..


So sebab my blood O+ & my Son O+ that why Jaundice level degil nak turun maka kita msk wad lah kan.. merasalah Rayqal bersalai 3 hari 2 malam & saya bekalkan susu bdn secukupnya.. nak warded sama xder bilik kosong so malam pertama we all stay hotel.. this time saya full utilize medela freestyle dok pumping utk bekalan Rayqal..


my Rayqal kena salai


My doc said.. if mother Darah O Father not O blood type risiko tinggi utk baby Jaundice but if husband & wife darah O.. risiko adalah rendah... so yg teruna dara di luar sana cek darah anda before nak berpacaran ahahahaha (eh nie Dr pakar yg ckp eh saya tulih jer nih ekekeke)


Nasihat dari saya : xsalah mencuba alternative way tapi jgn tolak bulat-bulat nasihat Doktor once ur baby kena warded ok..


lepas 1 day pas bersalai... 
before kena tinggal dok spital coz mommy kena blk coz xder bilik kosong & along & angah kena skul huhuhu


Ok, ada hikmahnya Rayqal admitted Jaundice.. yes because once warded banyaklah test yg Dr buat utk Rayqal kan & baru lah we all know that Rayqal kekurangan Hormon T4 (penting utk perkembangan otak, tumbesaran, perkembangan baby).. 


so after diagnose oleh Dr berdatinglah Rayqal dgn Tyroxine hormone everyday until 3 years old.. Hopefully after that Rayqal able to produce hormon sendiri.. then berdatinglah we all once per month Dgn Dr Siti Nor yg comel & cute itew..


Cuba bayangkan if Rayqal xwarded ?


Betapa indahnya aturan Allah, everything happen for the reason, ada hikmah sesuatu kejadian walaupun kita xsuka.  Allah tahu apa yg terbaik utk hambanya.. Alhamdulillah Allah.


Ok, abih citer minggu-minggu pertama saya berpantang..


so apa saya buat between 30 days berpantang..


1.  Big NO to Facebook & Blog (petua org tua kan utk elakkan rabun etc) lgpun confinement lady yg saya upah nie adalah bidan kg & umur dia lagi tua dr mak saya & dia punyer pantang larang hover wokeh ahahahaah kalah my mom wokeh! 


udahlah rumah dia depan rumah saya.. once rasa boring berpantang ada lah saya ajak hubby round-round tgk pemandangan lepas abih office hour (dlm kete jer pun) terus kena sound esoknya ahahahaha


yang dibenarkan hanya pergi klinik/hospital & blk klinik/hospital ahahaha


"baru nak hadap Ipad/laptop.. Mu buat gapo tu kak Nora oii... rehak rehak baby tido nung.. baby celik mato dok rehak" ekekek gitulah lebih kurang wehhh


tapi baguslah xhadap internet banyak-banyak kang ada lah perasaan & kesejahteraan emosi ibu dlm pantang terguris :P


2.  Buat stok susu Rayqal banyak-banyak.. since naik kerja lom tentu leh disipline mengepump.. so xnak kecundang dr matlamat 2 years full breastfeeding.. moh kita buat stok susu banyak2.. full utilise Chest Freezer (beli masa Rayyan) & Medela Free Style (Highly recommended utk mother yg selalu out & about, outstation, bz bak bee & multitasking mother yg hidupnya penuh dgn list yg nak di tick tick tick cam moi ahahahaha)


Siang Malam buat stok susu


3.  Mengulit my baby sajork.. kenal baby waktu tidur macamana, lapar macamana, nak susu cemana, nak muntah cemana, xselesa cemana & kena kenal hati budi since lepas nie nak ke sana ke mari drive alone maklum kan hubby ai keje jauh..




Once Discharge dr bersalai :) 


4.  Menjaga badan la kan... make sure pakai Premium Beautiful, melulur, memakai skincare, naik timbang 3-5 kali sehari (sib baik timbang xleh ckp.. kalau idak menangis dia) ahahaha


5.  Tido dan rehat dgn secukupnya since target by 30 days dah xder istilah pantang means.. saya kena cook alone, kemas2 rumah alone, kuo masuk rumah amek Along dr Sekolah etc


haa masa nie saya butakan mata dari segala pemandangan rumah yang xberapa nak indah ahahaha


Ok, utk yang bertanya lauk pantang saya...


Sepanjang 30 hari berpantang nie.. my confinement lady masakkan saya


Ini




Ikan bakar + lada hitam + halia (cencaru & selayang) since makcik confinement ckp xleh mkn ikan kerisi, ikan merah, tenggiri, bilis goreng etc maklum saya org Johor semua ikan tu saya leh mkn but sebab dah upah makcik nie xkan nak naik kepala.. ikut jer lah, 30 hari jer punnn... janji sihat


dan Ini


Sup sawi..




dan juga air ini




jgn tanya cemana saya boleh telan dua lauk & air nie selama 30 hari.. saya pun heran but sebab 2 lauk & air halia nielah & berkat dok Pakai full set Premium Beautiful + full breastfeed baby + dok pumping maka berat saya turun dgn sgt2 membanggakan 10kg hilang uuuuu... selama 30 hari... wa bangga sgt mak nak oiiii.. masa berpantang Rayyan pun xturun banyak nie walau dok breastfeed & pumping tetiap hari ekeekke


haa atas sebab inilah juga saya nak sgt masak sendiri once dah 30 hari nanti ahahahah


dlm kepala terbayang menu-menu yg agak gojes di tekak ku ahaha


Antaranya... Siakap stim, tenggiri air asam, ayam bakar bermadu ahahahahahaha

oklah, saya akn slow2 update 



Luv






Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

2 comments:

  1. Assalamualaikum puan..puan berpantang di paka ye?bole x puan bg sy contact num confinement lady yg puan crita ni..sy tgh mncari confinement lady utk sy pantang bln 9 nti..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum puan..puan berpantang di paka ye?bole x puan bg sy contact num confinement lady yg puan crita ni..sy tgh mncari confinement lady utk sy pantang bln 9 nti..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...