22 March 2012

Delivery Journey ~ Part 1



Hi uolss...


ok walau mood nak berblog xberapa nak ada since kerja melambak di ofisku dgn my baby xberapa nak sihat but still kena duduk kat taska atas tuntutan kerja mak paknya... tapi nak share juga my delivery journey dgn kawan-kawan semua... 


Tapi sebenonyer more to diary diri & catatan utk anak-anak baca since mama dia mana tahu xsampai umur nak cerita or terhilang ingatan..  eh serius tau sejak pas beranak 3rd nie, saya ada masalah memory ekeke.. ok, contoh kadang-kadang leh lupa letak brg kat mana walau sesat yg lepas baru put somewhere.. yg plg kronik dah berbual dgn org bole lupa nak cerita or ckp apa... terus blur dpn org tu.. Bahaya kan.. uolss macam tu or saya sorang jer eh


Ok meh story my delivery journey eh..


Actually a week before beranak, we all (me & hubby) dok diskus-diskus cemana nak pi masa bersalin nanti. Mind u.. saya nak beranak di Kuantan with Dato' Dr Razak (I have my reason why ok.. better reserve to my self ;))


So, Nak tggu cek jalan juga ker? nak tggu turun tanda ker? or nak tggu ketuban pecah? from past exp. kalau ketuban pecah memang saya akn cepat beranak within hour.. so memang buat right choice nak tggu ketuban meletops


Kalau nak tggu turun tanda etc, di buatnya hubby keje Kuantan.. ada karang mak yong berangkut anak-anak from skul drive all the way Paka-Kuantan (yg amek masak 11/2 hours if me racing ehehe).. so memang pilihan yg xberapa nak sesuai tapi still bole pakai kalau terpaksa.. and memang dah practice pun ;)


Ada tak de mak yong serah diri utk beranak since xnak overdue (as per Dr advice juga).. takut wooo baby besar macam Rayyan ekekeke


So, pagi Jumaat (5/1/12) yang hening.. we all berangkat pi tempat bersalin dgn set dlm minda anytime aku akn beranak ahahaha confident la sgt kan.  Call Hopsital & tanya my choice Dr (Dato' Dr Razak) ada ke tak.. terus book & pi hospital pas Solat Jumaat.


By kul 3, Jumpa Dr Razak & dia pun surprise since xberanak-beranak lagi tgk hari ahad adalah due saya (8/1/12).. so dia decide to cek jalan.  So macam biasalah part yg tak berapa nak best tapi nak wat cemana kan... so dah buka 3 cm.  Dr wat membrane swap procedure & Dr predict by nite Insyaallah akn bersalin. 


But bole tak dlm hati xmo beranak mlm since takut penat , xleh push etc ahahaha. Saya suka beranak siang ahahahaha leh pilih-pilih eh saya.


So warded & mlm tu mkn Satay Zul, burger & semua benda yg masa pantang xleh mkn..especially air batu sebab hanya lepas 2 thn baru saya berani minum minuman berais ehehehe


inilah wad yg saya amek.. 2 bed terus nak bg ruang besar utk anak-anak


So mlm tu memang xbole tido bukan sebab excited tapi sebab xrasa sakit sgt & dok memikir cemana lah sakit beranak esok nie ekekeke... anak dah nak msk 3 pun takut nak bersalin eh..








Xsabo eh nak buka hadiah dr Baby to abg angah & along


So, pepagi ada another duty Dr (Perempuan) msk dgn harapan nak pecah ketuban saya but surprisely dia xjumpa kepala baby so xleh pecah ketuban. Kena la plak pi scan.. masa scan tetiba jer nampak uri saya kat bawah & that Dr decide utk ceaser.. 


hamboiii sedap jer eh nak belah-belah.. so, saya pun request my Dr back since xpuas hati why my Dr xckp apa-apa about the uri etc masa scan & yg plg kuat adalah xconfident dgn that Dr. Since bila saya ckp, 


"Dr saya nak try dgn normal delivery, bole tak"


Jawapan Dr adalah : 


"Saya xpasti awak bole normal ke tak since selalu kes macam awak memang kena ceaser for safety reason coz kalau awak nak normal nanti bleeding once ur serviks 5cm bla bla bla..."


(baguslah actually coz Dr nie bgtau caused if nak teruskan dgn normal delivery tapi hati saya xsedap taw)


Bila that Dr jawab her xsure.. sorrylah Dr. Ini nyawa punya pasal ko leh sure xsure... so saya pun ckp.. xper lah Dr since Dr Razak yg tau my history saya request nak jumpa Dr Razak for 2nd opinion.  Bukan berlagak but saya nak beranak dgn org yg confident dgn segala keputusan dia & This Dr Razak more experience than her (saya pun xtahu lah but since saya beranak at that hospital dr anak pertama.. so saya lebih selesa dgn doktor-doktor yg senior at that Hospital.. otherwise, i pay u taw Dr bukan subsidi taw.. so rasanya saya ada pilihan utk memilih.. )


Ok, by 12 Dr Razak msk dia ckp apa tau. 


"Ok zura, my plan is you go thru normal delivery dulu but by 5cm if bleeding yg fresh ada.. you kena ceaser ok. Jgn mkn apa2 ok start from now sebab takut kena ceaser etc..."


"From ur exp Dr, apa percentage saya if saya go thru normal delivery?"


"Ok, ur situation macam nie.. smlm saya dah buat membrane swap at ur serviks.. tapi u ada fresh bleeding tak mlm tadi?"


"xder Doc, keluar tanda pun this morning tapi xder lah fresh blood.. just lendir plus darah jer"


"Ok, actually saya buat membrane swap tu agak besar & if ur have low laying placenta akan ada bleeding time tu juga.. but xder, so i think u bole normal deliver but kita prepare juga utk ceaser ok"


"ok doc"..


ha itu baru CONFIDENT.. baru saya rasa selesa. So saya pun di tolak dlm wheel chair (ai yg sihat-sihat pun ditolak dlm wheel chair.. nak wat cemana that procedure)..


Sampai labour room, msk drip air bagai smpi 2 kali percubaan taw.. sakit tgn aii... and surprisely saya bole tido, borak2 dgn midwife siap cerita keje apa, anak-anak midwife keje apa.. laki dia keje apa? cerita bonus, gaji etc and that berlaku since 12.30 ptg air dimasukkan


Husband ai yg di kasihi turun naik from tingkat 2 ke tingkat 1 (labour room) berapa kali tah... tgk bininya xberanak-beranak lagi... maklum anak-anak tinggal kat 2nd Floor tanpa gurdian hanya nurse-nurse yg comel & baik ati jd babysitter (TQ adik2 nurse yg baik ati & murah senyum)...


Siap by 1pm my husband turun tanya 
"sakit tak? Rayyan dah tido.. sedang elok kalau syg nak beranak time nie.. abg bole teman"


ekekeke... smpi camtu eh nak keluarkan baby pun leh pilih2 yer bang... ingat macam pintu rumah leh buka tutup sesuka hati ekekekeke


so by 3pm Dr Razak naik tgk saya masih leh senyum2 terus cakap.. "bila awak nak sakit nie eh? saya pecahkan ketuban la yer.. nanti u cepat sakit"


So lepas Dr pecah ketuban, saya dok seru2 baby utk cepat2 keluar... letih wehhh terbaring lama2 dlm labour room xberanak2 lagi... labour room sebelah smpi 2 baby dah ekekeke


So merasalah saya sakit yg diseru2... bertarung lah sakit from 15 minutes sekali smpilah 1 minutes sekali.. but this time saya tahankan smpi rasa nak meneran baru panggil nurse... but bagus taw.. nurse-nurse yg jaga ai tunggu ai sakit from my serviks dilate to 8cm.. memang ai tahu from 5cm ai akn cepat progress to 10cm... itu dah siap2 bgtau kat nurse


So, kejap-kejap between contraction sempat tanya nurse.. "dah bape yer nurse".. 


layan lah nurse tu.. "dah 5 cm".. "dah 8.5cm".. sampailah nurse tu ckp "dah full dilate nie.. ada rasa nak meneran... kalau ada bgtau yer.."


And my Dr msk masa ai tgh sakit & cek whether ada fresh blood or not, alhamdulillah by 5cm above no fresh blood


By 9cm Nurse dah panggil Doktor.. tapii ai terdengar nurse tu ckp sesapa mereka.. "dah panggil Dr?" "Dah, tp Dr ada patient lah.."


haiii ai dah nak terberanak nie... dah full dilate Dr lom nampak muka... so this nurse instruct saya cemana nak push & suh push sket utk bg croning baby (baguslah this midwife xpanic walau Dr lmbt)


and smpi masa saya betul2 nak push.. Saya dgr org berlari-lari.. rupanya my Dr.. siap my husband ckp
"berlari ker Dr?, berpeluh-peluh nie" "aha lah saya naik tangga tadi.. nak tggu lif lambat" 


Dan dengan banyak kali push (sampai ai xtahu berapa kali).. push baby xkeluar juga.. but this time saya dah siap-siap pakai lens u sebab nak tgk cemana baby keluar ahahahaha


This time delivery, saya xrasa water gush & sliding by baby masa bahu dikeluarkan.. my hubby said Dr keluarkan air ketuban banyak so maybe dah kering dah womb ai ekekeke


and memang nampak kepala baby... siap my baby letak tgn kat pipi.. "alahai anakkku, cemana hang nak kuo kalau letak tgn kat pipi"


and by keberapa kali push tah baby pun kuo... dgn bantuan Dr once baby dah keluar kepala


Alhamdulillah, selamat.


Yg best, Dr siap telek my uri since dia pelik cemana uri saya bole ada kat bawah last minutes.. rupanya my uri ada terlebih bentuk sket.. lain dr normal uri.. & my baby tali pusat adalah panjang ok.. sib baik xterbelit Dr ckp..


So this time, saya nampak dgn jelas how baby keluar fresh from oven ekeke, how nurse2 bersihkan baby & sempat me & hubby borak say TQ to Dato' Dr Razak..


dan apa yg saya rasa sejurus selepas bersalin?


1. My womb sakit macam period pain.. thats org panggit "rengat" keadaan dimana rahim nak mengecut ke bentuk asal.


siap this time saya request pain killer, selama-lama nie bila dibekalkan dgn pain killer lepas beranak siap bole ckp dlm hati.. buat apa pain killer lepas beranak"


2. Rasa mengantuk yg amat, seolah di letak ubat tidur.. Mid wife tu ckp maybe saya sakit bersalin lama.. that why penat.  Alhamdulillah, bole push baby :).. sampai bilik breatfeed baby.. panggil nurse utk hantar baby ke nursery & saya pun kebabom tido xhengat until 12am nurse kejutkan coz baby nak breastfeed, tido again, breastfeed again & again


Rayyan & Ain ai serah kat hubby uruskan... taw-taw by 6am ai terbangun.. TQ yer cik hubby luv u banyak-banyak


3. Lapar uuu sebab last mkn pukul 10 pagi.. siap bersantap roti jem & milo suam dlm labour room masa nurse bersihkan baby.


and lepas husband azan & tahnikkkan baby saya pun naik ke bilik bersama-sama baby & uri yg di bersihkan (ai like this hospital sebab islamic sket.. siap uri pun dah siap-siap letak asam & garam)


Saya siap request utk breastfeed my baby :)


so abis dah story cemana i beranak...


next akn bercerita tentang
1. How I berpantang alone
2. Resepi-resepi berpantang & amalan-amalan sepanjang berpantang
3. Berpantang bersama Premium Beautiful
4. Breastfeeding bersama Premium Beautiful & my new gadjet :)


until then wokeh...


Btw, sorry to those yg lmbt or terlepas pandang dr di bgtau ai udah selamat deliver sebab we all memang plan dah ada kat rumah baru selesa inform kedatangan org baru dlm our family.. anyway.. terima kasih atas doa kalian.. we appreacite it :)


p/s : lack of gambar sebab saya xbawa camera lah dlm labour room, hp pun nyawa2 ikan jer.. itulah dlm banyak2 brg yg saya listkan charger Hp bole luperrr.. sungguh bkn blogger tegar ekekeke




Luv





Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...