11 September 2011

Sikap orang berani gagal


Hi uolss..


Today nak share tentang Sikap orang yang berani gagal.  Macam biasa article nie intipati di ambil dr imotivasi.com and telah diolah dgn jayanyer oleh Nora ehehehe

Memula nak tanya anda adalah seorg yg suka mengambil risiko?

Anda seorg yg berani?

Orang yang berani gagal adalah orang yang memiliki jatidiri tinggi. Tetapi term di sini adalah bukan yg bodoh2 berani mati ye kawan-kawan.




Bukan Berani gagal mati macam mat-mat rempit yg bertaruh nyawa.  Tu memang kita dah tahu kesudahanya apa kan. Negative!

Ini adalah menceritakan, sanggupkah kita mengambil risiko utk mencuba sesuatu yg kita xpernah terfikir utk buat.  Seperti sambung belajar yg kita tahu if buat berjaya if buat half way xkemana or start ber bizz yg kita tahu ada pelaburan as modal (mana2 bizz pun kan), dan if kita buat insyaallah berjaya walau maybe takes long time utk berjaya compare to other people :)

Sikap Berani Gagal nie dalam bahasa Inggeris, ia dipanggil “high self esteem”. Manakala orang yang takut gagal adalah orang yang memiliki jatidiri rendah, dipanggil “low self esteem”.

Orang yang berani gagal akan bangkit terus setelah ditimpa kegagalan. Orang sebegini tak akan meratapi kegagalan yang dilaluinya.



Dia menjadikan kegagalan tu sebagai cara untuk dia belajar perkara yang betul, selepas tu dia akan usaha lagi dengan teknik yang lain.



Orang yang takut gagal apabila ditimpa kegagalan akan lebih banyak meratapi kegagalan dan mencela-cela kesilapan dirinya kerana tiba-tiba ditimpa kegagalan. Kegagalan ada musibah besar buat dirinya.


Dia takut mencuba perkara yang baru sebab dia takut kegagalan lalu berulang lagi. Akhirnya, orang sebegini tersungkur di tengah jalan. Kalah sebelum berjuang simply sebab dia tidak mahu mempelajari perkara baru atau melakukan perkara-perkara baru.


Attitude berani gagal adalah attitude yang membuat sesiapa saja maju ke depan, dapat mencapai berbagai jenis kejayaan dan memiliki berbagai kemahiran sebab orang sebegini berani mencuba dan sanggup mencubas berkali-kali sehingga dia puas hati.



macam nobita kan.. watak yg selalu gagal tp xpernah berhenti mencuba


Untuk kita jadi orang yang berjaya, kita mesti ada atttitude sebegini supaya kita boleh terus maju, terus bermotivasi dalam merealisasikan apa jua matlamat yang kita usahakan.


and jika anda masih merasa gagal, sila ingat quote ini utk membangkitkan rasa motivasi diri

I can accept failure, everyone fails at something. But I can't accept not trying." 

I have not failed. I've just found 10,000 ways that don't work." 
Thomas Alva Edison



Luv,



Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...