18 August 2011

Berlari ke awan



salam uolss..


To date dah 18th Ramadhan kan... dah halfway dah perjalanan kita di bulan yg barakah ini...


So how's ur Ramadhan this year...


Alhamdulillah, bagi Nora plak sgt2 bersyukur sebab this year Alhamdulillah tak tertinggal lg solat tarawikh & mengaji. Alhamdulillah sgt walau mak yong kan, gagah juga la buat semua tu...


Nie pun sebab nak ajar Along Ain solat tarawikh, so rajin ke malas ker mama kena bg contoh ehehehehe. Papa plak Alhamdulillah jadi imam, so this year memang papa xsolat Tarawikh kat surau or masjid lg.  Macamtu lah penangan nak mengajar anak.  Apa2 pun syukur Alhamdulillah :)


So pagi tadi, lepas bersahur.  Saya memang suka xtidur lepas sahur.  Bole buat kerja rumah ditambah bole sambil2 menonton TV. yup bukan rancangan hiburan tau.. Tapi mencari2 ilmu di pagi hari. Selalu kat Astro Oasis ada Dr Hj Fadilah Kamsah nyer slot. But, today terbuka channel 2.  Dr Ramachandra.. Internatiol thingking expert :) xsilap saya lah..


Topik sgt best, the power of positive thinking.


He start with..




Pernah tak kita berjalan2 dan memandang ke langit.  pernah tak kita melihat burung-burung beterbangan di langit.  Di antara burung-burung yg berterbangan tu pernah tak kita melihat burung helang.  Helang sifatnya terbang tinggi, sgt tinggi dari burung-burung lain di atas awan.  Dan pernah tak kita berimpian utk terbang setinggi helang?


Percaya tak kita dgn kebolehan diri utk terbang setinggi helang?


Kita kena percaya kebolehan diri.  Tak kira siapa pun kita, hattan cleaner office pun, kita bole terbang setinggi helang.  Yang penting mind set kita cakap boleh & akn ada energy rush utk membolehkan kita mencapai impian tersebut..


Dr Rama says, semua org pernah ada negative thingking.  Itu adalah normal untuk setiap individu tetapi kita kalau nak berjaya kena cari positive side utk membangunkan diri.


Positive thinking maybe bole di dapati disekeliling kita.  Ia mungkin di dapati pada isteri kita, anak-anak kita, kawan kita dan mungkin pekerja kita.  Ini bermaksud mencari orang yang positive, ikut cara org yg positive dan insyaallah kita akan menjadi positive.


He says jugak, utk menjadi positive kita tak boleh keluarkan alasan ehehe... haaa kita semua kaya dgn alasan kan..




Maksudnya.. if kita nak jadi pekerja cemerlang, datang kerja on the dot dan buat kerja dgn cemerlang.  Kita kena cari formula macamana nak siapkan kerja dgn cepat, macamana cara nak dtg kerja dgn cepat dan macamna nak dressing ke tempat kerja dgn cemerlang. Yup kawan-kawan dressing juga memainkan peranan untuk mewujudkan positive thingking & seterusnya kecemerlangan.


Tapi jika kita sentiasa mencari alasan bg setiap tindakan kita, confirm kita takkan dapat positive energy & cemerlang.


Banyak lagi yg Dr Rama cakap,  yer la dr pukul 6.30am smpi 7.00am uolss.  Tapi yang terpahat di hati saya ialah..




Pemikiran adalah kuasa yang luar biasa.  Jika kita sentiasa fikirkan bole.. Insyaallah (Dr Rama xckp la insyaallah ekekeek) dgn usaha dan tawakal pasti boleh!


Kita yg control our mind, tapi orang sekeliling akn menyumbang kepada energy negative.  Cara nak elak adalah mengelakkan diri dari berjumpa, bergaul dgn orang-orang yang bersikap negative.




Sentiasa berpenampilan kemas, menarik kerana ia turut menyumbang kepada energy positive.


so kawan-kawan..


After this kita sama-sama berperang utk menguasai fikiran kita sendiri ok, part plg senang dan paling dekat utk kita kuasai adalah Otak/fikiran kita sendiri :).  tapi senang ke kawan2?.. 


Ingat fikir senang ok!


Perjuangan kita adalah bermula dengan menguasai fikiran sendiri, setkan mulai hari ini.


One, two, three....... the battle is onn!!!!




Luv,





Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

2 comments:

  1. owh..memang suka berlari2 ke langit/awan ni!!! kebetulan pulak td pepagi letak fb shout ada kaitan ngan lari2 ke langit jugak gituu :)

    ReplyDelete
  2. ekekekeke tu la pasal kan... tetiba tersama status dgn ko plak.. tapi xper matlamat kita sama... utk berlari keawan & landing di atas awan yg gebus...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...