25 July 2011

Puasa & Fidyah

Salam uolss...

Xlama jer lagi kan kita nak menyambut Ramadhan yang mulia.. Insyaallah thn nie Nora akn puasa penuh... eheheehee mudah-mudahan, itulah doa saya supaya di beri kekuatan untuk berpuasa penuh this year memandangkan dah jd mak yong kan :)




So uolss.. cemana ganti puasa anda dah settle ??? Saya ?? Alhamdulillah memang dah settlekan before trying for conceive lagi. Maklum sgt takut akn peristiwa past 2 years berlaku lagi, di mana masa tu terpaksa bayar fidyah 20 days semata2 xlarat nak ganti sebab mabuk pregnantkan Rayyan (nie pasal malas nak ganti cepat).. kenapa 20 days sebab masa Ain Dulu saya confinement bulan Ramadhan uolss... so drag punyer drag... ha amek ganda2 hutang xbayo..

So, memang lesson learn nak juggling cukupkan susu ain, bear in mind saya full breastfeed ain 2 years and di dalam masa 2 years tu memang kalau puasa supply ain xcukup hukhukhuk. masa tu Saya xtahu pasal pumping susu masa confinement, rugi lorr... so gitu ler lebih kurang history fidyah saya..

Masa tu saya kena fidyah dlm 10 kg Beras but saya double kan to be more safe 20 Kg.. xperla mana tahu kan ada yang saya terlupa ;)



nie beras 10 kg

And satu lagi, saya bertanya juga kat org pusat zakat t'ganu.  Bila dah bayar fidyah, puasa yg tertinggal 20 hari tu kena bayo juga taw.  Jgn buat2 luper sebab ingat bayar fidyah xyah ganti puasa.. 

Nehii taw kawan2.. uolss kena bayar fidyah sebab xmampu nak ganti puasa yang t'tinggal thn ini sehingga menjelma Ramadhan  thn hadapan. Tapi selepas habis ramadhan uolss still kena ganti puasa yg tertinggal thn2 lepas kalau tak fidyah korang berganda pulak thn depan.  eh paham kerr?? xper korang call Pusat Zakat berdekatan tempat tinggal korang wokeh! Waallahualam :)

So kawan, saya terpanggil utk tulis pasal fidyah sebab terbaca article nie dlm paper.  So, harapan saya agar article nie membantu kawan2 yg tgh tercari2 cemana nak membayar fidyah :)



Bayar fidyah di pejabat zakat

Saya telah ketinggalan membayar puasa wajib tiga tahun yang lepas selama 10 hari. Saya tidak mampu untuk membayar dalam bentuk berpuasa jadi saya ingin membayar fidyah. Apa yang saya ingin tanyakan pada ustaz adalah berapakah nilai yang saya perlu bayar sekiranya saya ingin membayar dalam bentuk tunai dan kepada siapakah yang layak untuk saya berikan fidyah ini?

Jawapan:

Maksud Fidyah adalah satu cupak makanan asasi tempatan yang disedekahkan kepada fakir miskin mewakili satu hari yang tertinggal puasa Ramadan padanya.

Makanan asasi masyarakat Malaysia adalah beras, maka wajib menyedekahkan secupak beras kepada fakir miskin bagi mewakili sehari puasa.  Ukuran secupak beras secara lebih kurang sebanyak 670 gram.

Contohnya si polan telah meninggalkan puasanya sebanyak lima hari, maka dia wajib membayar fidyahnya sebanyak lima cupak beras kepada fakir miskin.

Firman Allah SWT yang bermaksud: (Puasa yang diwajibkan itu adalah beberapa hari tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit, atau dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari Yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (Walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui. (al-Baqarah: 184)

Fidyah adalah bayaran denda yang dikenakan terhadap individu Islam yang tidak dapat menggantikan puasanya di bulan Ramadan pada suatu tahun sehingga tiba Ramadan tahun berikutnya.

Bayaran fidyah ini boleh diserahkan kepada orang fakir miskin atau di mana-mana Jabatan Agama Islam Negeri yang menyediakan khidmat bayaran denda fidyah.  Hukum membayar fidyah adalah wajib.

Penangguhan membayar zakat akan menyebabkan fidyahnya berganda mengikut tahun.  Bagi mereka yang meninggalkan puasa dengan uzur syarie, selepas itu tidak mampu menggantikan puasa tersebut maka hendaklah membayar fidyah pada tahun yang sama dengan bagi setiap hari satu cupak.

Sekiranya seseorang itu telah mengetahui bahawa dia tidak akan dapat berpuasa atas alasan-alasan syarie maka hendaklah bersegera dalam melangsaikan fidyah tanpa bertangguh.

Apabila ditangguhkan pembayaran fidyah sehingga menjelma bulan Ramadan pada tahun berikutnya maka fidyah menjadi ganda mengikut tahun.

Contohnya Abu tertinggal puasa pada tahun 2005 sebanyak 10 hari kemudian dia didapati menghidap penyakit yang sukar diubati, dan dia juga disahkan tidak boleh berpuasa maka dia hendaklah membayar fidyah pada tahun 2005 tetapi dia tidak berbuat demikian.

Namun pada tahun 2011 dia sedar bahawa fidyah bagi puasa yang ditinggalkan pada tahun 2005 perlu dibayar.  Apa yang harus dilakukan oleh Abu ialah pertamanya mengira hari yang tertinggal puasa, iaitu 

10 hari x dengan gandaan 5, iaitu lewat 5 tahun, maka jawapannya adalah 50 hari, 
setiap hari satu cupak x dengan 50 hari = 50 cupak.

Kadar satu cupak adalah nilai zakat fitrah yang dibahagikan kepada 4.  Katakan zakat fitrah bagi negeri Selangor tahun 2010 adalah RM7/4=1.75. Maksudnya 50 x RM1.7=RM87.50.  Begitulah seterusnya dalam pengiraan bayaran fidyah.

Namun ada yang berpendapat bahawa fidyah tidak wajib bagi mereka yang mampu berpuasa, kerana fidyah hanya dikenakan ke atas mereka yang sudah tentu tidak dapat berpuasa. Bagi mereka yang mampu berpuasa hendaklah mengqadanya bukan dengan membayar fidyah.

Namun pandangan membayar fidyah bersama qada puasa juga disetujui oleh ulama Mazhab al-Syafieyyah.

Fidyah dikenakan kepada orang yang tidak mampu berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa lagi. Maka dengan itu Islam memberikan keringanan (rukshah) kepada mereka yang tidak boleh berpuasa dengan cara membayar fidyah iaitu memberikan secupak beras kepada orang fakir miskin.

Begitu juga kepada orang yang meninggalkan puasa dan tidak menggantikan puasanya sehingga menjelang puasa Ramadan kembali (setahun), maka dengan itu mereka dikehendaki berpuasa dan juga wajib memberikan secupak beras kepada fakir miskin.

Begitu juga pada tahun seterusnya. Fidyah akan naik setiap tahun selagi mana orang tersebut tidak menggantikan puasanya.

Fidyah tidak boleh digantikan dengan zakat, kerana zakat dan fidyah adalah dua perkara yang berbeza.

Jika anda terlalu sibuk dan tidak ada masa untuk membayar fidyah, maka anda boleh mewakilkan kepada orang yang dipercayai untuk membayar fidyah anda kepada fakir miskin.  Boleh juga membayar fidyah di kaunter-kaunter zakat negeri masing-masing.



Wa'llahualam.

Semoga kita mendapat manfaat ye kawan2..

Luv,



Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...