04 July 2011

Parenting Tips for Today !

get this from Baiboo.com






Tip of the day: 


Remember that your spousal relationship came first.  You have to work on this so your family stays strong.  Partners are very important when raising kids and during this time you will have less time alone together as a couple - don't shut each other out - you need to work together as a team.


Need to elaborate more ??


wokeh, nora elaborate ek..


We and our partner (husband to be specifically) adalah satu pasukan yang sama-sama berjuang untuk membesarkan anak-anak.


So how stress we are, don't ever menjerit to each other.  Selesaikan secara aman dan damai penuh harmoni.


Ingat our kids are little police yg akan memantau parents depa.  If they notice their parents masam muka.. sure depa tegur2 kan.  Saya xtahu la anak org lain but my doter memang laju je tegur, xtakut langsung and confident je tegur wokeh!


As my doter if we all discuss yg serius sket and sometimes ada cam nada ternaik sket sure cakap..


"apa nih, jgn gaduh2 la xbaik lah" ahahahaha so sweet kan


and satu lagi so true dgn membesarnya anak-anak we have less time to talk to each other, dapat plak anak macam Ain ahaha very the becok one.  Asyik-asyik dgr citer dier, asik-asyik citer dier, sat g citer dier.. selagi xtutup mata la kan.  ada jer citer.. sat g Rayyan plak


so how we cope with this situation ??


we will ask Ain to ask permission each time nak mencelah masuk time kami borak2.. but off course selalunya dia la yg dpt more permission and Rayyan imitate jer aper yg kakak dier ckp.. end up topik perbualan kami udah ke laut!


So to recover balik masa tu, each week kami ada buat lunch date.  Xkira la lunch bersama ke, do some shopping ke tapi selalunya makan bersama lah.. atleast once a week.  kalau masa terlebih baru tgk wayang berdua.  but masa nie anak-anak kat Taska and Day care lah.. so itulah quality time kami!


so work as the team guy!




Luv








Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

2 comments:

  1. couldn't agree more lah noya! mmg wajib makan bersama2 tu tapi kekdahnya aku ni sokmo pulak makan berdua2 (ni sbb kerja sama tpt)and wajib juga makan sefamily once a day kan, normally dinner time la gitu. keep writing, aku suka dtg sini!

    ReplyDelete
  2. eheheh nak wat cemana kita ibubapa bekerjaya.. tp xleh jdkan alasan kan kalu citer pasal family time

    xkisah la dinner ke breakfast ke.. kena cari masa jugak kan..

    selalu family time kitaorg alhamdulillah ada cuma masa berdua-duaan yg kureng.. tu kena workout dgn lunch date etc without anak-anak ehehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...