08 July 2011

Kewajipan untuk berubah



Saya sgt2 adore this person.  Kalau nak tahu he was my aspirational or motivational person yg saya akn cari setiap kata-kata motivasinya atau pun kalau sempat saya akn ikuti bengkel motivasinya.  Setiap kali exam saya akan cari source utk motivasi diri dr dia before study, siap tulis and letak kat white board depan mata!


Husband pun sampai tahu, this guy is my favourite ahahahaahaha

And saya adalah peminat tegar, siri motivasi di TV3.  Tapi sejak2 ada anak nie udah ke BBTV la Disney la pagi2, owh tidakkkkk kena slot in balik siri motivasi pagi kat TV3 utk makanan minda.  Sebab sgt bagus tau utk light up our days.

Sapa person yg saya sgt adore tu.... xlain xbukan Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah.  Bukan xder yg lain ada, tp macam xkick laa pada pendapat saya.  Maklumlah gamaknyer jawa jumpa jawa baru kick macam saya dgn husband kot baru sekufu ahahahaahahahaha

ok, jom kita kongsi apa yg Dato yg cakap pasal kewajipan utk berubah!

Source : Dato' Dr. Haji. Mohd. Fadzilah Kamsah..


As salam para sahabat yang di kasihi. Moga Allah sentiasa merahmati dan melindungi kita semua. Semalam, seperti juga hari2 yang terdahulu, saya mengendalikan kursus untuk para pengurus di sebuah agensi gergasi dlm bidang hartanah.  Sesi berjalan dgn jayanya. 

Satu rumusan yg saya dapati ialah: kebanyakan pengurus, spt juga kebanyakan org lain, tak nampak keperluan utk berubah setiap hari ke arah yg lebih cemerlang. 

Nabi bersabda: Org yg dua hari berturutan tidak berubah, pasti menuju kegagalan. 

Justeru, kita yg tidak berubah setiap hari sememangnya tanpa sedar menuju kegagalan.  Jika pemimpin gagal, macam mana pengikut nak berjaya? Jika pengurus gagal, macam mana pekerja nak berjaya? Jika ibu bapa gagal, macam mana anak2 nak berjaya? Begitulah seterusnya....

Persoalannya, apa nak buat? Mulai hari ini, kita buat azam utk terus berubah hingga akhir hayat.  Cara nak berubah?
1. Sebelum tidur, maafkan semua org, berdoa dan buat azam: Ya Allah, jika esok aku masih hidup, jadikan esok lebih baik drp hari ini.  Tapi jika aku mati esok, matikan aku dlm husnul khatimah.
2. Bangun pagi terus tersenyum dan berdoa: Syukur ya Allah aku masih panjang umur.  Jadikan hari ini lebih baik drp semalam ya Allah.  Jadikan aku positif, sihat, bersemangat dan ceria utk pergi kerja/sek/IPT/dsbnya.
3. Amalkan sunnah2 harian semasa di bilik air, berpakaian, sarapan, nak keluar rumah dsbnya.
4. Keluar rumah dgn melangkah kaki kiri dan berdoa. Pasang berbagai niat utk pergi kerja/sek/IPT -- Ya Allah aku keluar rumah nak cari rezki halal, cari ilmu, sampaikan ilmu, nak hapus dosa dgn kerja kuat, nak sembuhkan sakit, nak senyum dan beri salam kat org, nak cari kwn baru dan eratkan persahabatan yg dah ada, nak bantu org, nak bersedekah, nak bermaafan, nak doa mendoakan, nak jadikan hari ini lebih baik drp semalam, nak jadi sebab org lain dpt hidayah, dsbnya.
Ramai org silap menyangkakan keluar rumah dgn kaki kanan.  Masuk masjid kaki kanan dan keluar masjid dgn kaki kiri.  Begitu juga dgn rumah -- masuk kaki kanan dan keluar dgn kaki kiri.  Itu ikut sunnah Nabi SAW
5.  Usaha utk cuci hati dgn solat taubat, istighfar, maafkan org, kekalkan wuduk, baca Quran, cuci pinggan, etc
6. Belajar utk sentiasa bersangka baik dan berfikiran positif
7. Cuba utk buat apapun dgn kaedah yg terbaik ie ikut sunnah
8. Jaga ibadah setiap masa
9. Perbaiki hubungan dengan semua org
10. Cari guru atau mentor utk dpt bimbing kita ke arah kecemerlangan
11. Jaga penampilan diri agar sentiasa kemas dan menawan
12. Bentuk budaya diri atau amalan harian yg positif dan cemerlang -- cara makan minum, cara bersapa, bercakap, cara menegur, menerima teguran, cara bermesyuarat, etc


Ingat hakikat, org hebat kawal persekitarannya.  Org gagal persekitaran yg kawal dia.  Justeru, berdoa dan usaha utk istiqamah berubah.  Tabiat baru terbentuk dalam 40 hari.  So, teruskan beramal 40 hari dan jadikan perubahan sbg tabiat baru yg positif! 


Moga kita semua sentiasa berubah dan di rahmati Allah.  Wassalam


Luv



Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...