01 October 2011

Cerita pregnancy....


Hi uolss..

Rindunya berblog & bloghopping...

So today baru berkesempatan nak mengupdate blog kesayangan saya...

Lama nak cerita pasal my pregnancy tapi sebab nak tggu masuk 2nd or 3rd trimester baru nak cerita so now alhamdulillah Nora dah masuk 2nd trimester which is dah 25th weeks dah, so Insyaallah, lagi 15 weeks to go ;)




Apa nak cerita pasal pregnancy?

Semua wanita yang dah berkahwin akn menimpikan untuk dapat anak sendiri kan? Begitu juga Nora, cuma ada some part of pregnancy yang Nora xberapa selesa utk lalui.
 

Tapi fikir positive & sabar, Alhamdulillah bertahan ekekekekek
 

Ok, ini yang Nora nak bercerita tapiiii jangan cakap Nora tak bersyukur okeh! Nora sgt2 bersyukur sebab di beri peluang melalui pengalaman yang berbeza sgt2 utk ketiga2 org anak ;)



First Trimester


Anak Pertama - xder langsung mabuk2, muntah, morning sickness. Rasa sgt bestnya mengandung ekekekek.. Selera mkn jangan cakaplah, semua bole telan dgn jayanyer ;P

Anak Kedua - morning sickness yg teruk la tapi xsmpi admit hospital, xleh mkn nasi atau seumpamanya. Yang bole telan hanya roti shj. Bayangkan 3 bln hanya mkn roti shj.. kurus ke tak kurus mak yong kan ekekekekek

Anak Ketiga - Morning sickness mlm la plak ekekeke, makan xleh banyak. Nie tahap makan utk alas perut shj. Xleh gosok gigi lepas mkn, kalau tak ngadap la toilet bowl smpi lembik. Makan xleh berkuah2 & nasi. Makanya, makanan asasi ku sepanjang 3 bulan adalah roti gardenia butterscoth + biskut ;P






2nd trimester

Anak Pertama - sebab xder morning sickness, selera makan memang mabeles. This time xleh mkn yg pedas sikit pun. Kalau termakan pedas sikit rasa dah macam kebas lidah. Sebab xder masalah morning sickness, berat naik dgn mabeles tapi still xlebih dr had sepatutnya utk every month check-up :))

Start with heart burn (Pedih hulu hati), frequent urination, back ache dan mood memang sensitive sket ekekeke.. Alhamdulillah, this time pregnancy xder strech mark kat perut.. yang banyak kat area peha & punggung ekekekek

Anak Kedua - Masuk jer 4 bulan automatik my morning sickness hilang. Makan memang xder pantang, pantang nampak ahahahah. Craving for Big Apple Donut ekekeke. 



This time around berat ada yg terlebih sudah. And perut memang besar compare dr anak pertama sebab msk shj bulan ke-4 dah xleh muat baju kurung walau saiz besar dan start pakai maternity dress & cloths.

Frequent urination especially mlm hari, back aches, start rasa strain between joint nak2 kat peha & ari-ari, start sembelit (sgt xsuka bercinta bila msk toilet).

Anak Ketiga - walau dah msk trimester kedua still morning sickness. Xleh mkn banyak & xleh gosok gigi lepas mkn, kalau tak selamat lah ngadap toilet bowl. Craving for fast food ekekeke. This time around udah kena Glukose test sebab anak kedua iaitu Rayyan lahir dgn berat 4 kg dan mak yong nie plak sokmo berat naik lebih had. Memula suspected hypertension & kena lah buat checkup urine & BP 3 times a week. But alhamdulillah xder hypertension tapi kena ngadap Glukose Test plak ekekeke.




So, lepas test glukose confirm dpt Gestional Diabetes. Makanyer, mak yong kena diet karbohidrat, gula & lemak xsihat. So, no more fast food, nasi lemak, nasi minyak, nasi kerabu utk breakfast & lunch. Makan pun takut2 skrg ahahahaha

Frequent urination xkira mlm or siang, back aches, start rasa strain between joint nak2 kat peha & ari-ari,& yang bestnyerrr No more sembelit & thanks to lactolite ekekek. I likeeeeee !!!!



3rd trimester



Anak Pertama - Start xleh tido malam sebab baby so active waktu mlm. Smpi senget2 perut den dikerjakan oleh baby ekekekekeke. Start rasa contraction, back aches, strain between joint kat area peha & ari2. Xder strech mark area perut, peha & punggung jer yg banyak. Berat final before deliver 72 Kg.

Anak Kedua
- Pun xleh tido mlm dgn nyenyak sebab perut too big ekeke, dgn back aches lagi :). If tido xleh tukar banyak position sebab perut besar ekeke.

Start rasa contraction, back aches, strain between joint kat area peha & ari2. Xder strech mark area perut, peha & punggung jer yg banyak. And this around sebab sembelit Nora sudah dpt buasir. Before this pernah dgr, but this time pregnancy terkena diri sendiri. Memang seksa wokeh. Alhamdulillah lepas bersalin hilang semua. Berat final before deliver 73 Kg.



Anak Ketiga - belum tahu lagi. But harapan Nora agar Gestional Diabetes nie terkawal walau xleh hilang sepenuhnya sebab faktor pregnancy hormon etc. Baby xbesar sgt utk elakkan complication after & during birth.

Dan memang berharap agar xkena sembelit & buasir. Seksaaaaaaa.. Dan syukur juga sebab ditemukan dgn Lactolite.. I Likeeeeee 


Walau bagaimanapun Nora akn sentiasa ingat, segala pengorbanan semasa mengandung akan mendapat balasan pahala Insyaallah :)


Wanita yang hamil akan mendapat pahala puasa di siang hari
Wanita yang hamil akan mendapat pahala beribadat di malam hari

Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat & puasa setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan pahala haji Sekiranya wanita itu mati dalam tempoh 40 hari bersalin dia akan dikira mati syahid
Jika wanita menyusui anaknya sehingga 2 1/2 tahun maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
Jika wanita memberi susu badan kepada anaknya yang menangis Allah akan memberi pahala satu tahun solat & puasa.


Oleh itu girls... berbanggalah menjadi seorang wanita


Luv,
 




Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...