30 June 2011

Bye Bye 1st Trimester



Nak update pasal my pregnancy. ehhh besa ler org mengandung memang suka kan citer pasal baby, sat g citer pasal breastfeeding, sat g citer pasal anak-anak nyer development ekekekeke

Nak wat cemana kan gituler dah jadi mak mak nih...

Dan saya sgt menunggu habis tempoh 3 bulan pertama nih yeah!

Selepas nie bole ler saya say bye bye to muntah2, loya2, pening2, and hopefully moody mood pun hilang...

And dalam xdiam kan dah masuk 12 minggu dah, Alhamdulillah. 

Perasan tak? dulu org akan tanya dah bape bulan pregnant? skrg org akan tanya dah bape minggu pregnant ekekekke

Xkira ler perut ko dah memboyot ke kan. Kadang-kadang kalau org dok tanya dah bape bulan pregnant ? kita lak, siap bole pikir campur bahagi minggu utk dptkan jawapan "dah berapa bulan" tu. 

Yer la org tanya bulan xkan ko nak jawab minggu. Nak nak makcik makcik kat kg kan. Silap haribulan depa plak kerut dahi kita cakap minggu and kalau salah dgr kalau ckp dah 24 minggu cik! terus dier ckp udah banyak bulan dah, nape xberanak lagi? ko ngandung gajah ke hape ahahahahaha 

hah paham tak ? xpaham ??

Sebab dier tanya bulan ko jawab minggu, udah salah paham dier ingat ko ngandung udah 24 bulan ahahahahaha

Dari Ain sampai la Rayyan saya suka refer to Babycentre.com dulu website nie UK kan. And now sekarang dah ada versi bahasa melayau dan dah ada babycentre.com.my.

so far inilah development baby saya...


Fetal development - 12 weeks pregnant

Your baby's face is beginning to look more human, even though she is only about 2 inches / 5.5cms long from her crown to her rump and weighs slightly less than half an ounce / 14 grams. The eyes, which started out on the sides of the head, have moved closer together. The ears are almost in their normal position on the side of the head. The liver is making bile and the kidneys are secreting urine in the bladder. 

Inside pregnancy video: a 3D animated look at a baby in this week of pregnancy. Take a look!

The fetus squirms if your abdomen is prodded, although you cannot yet feel movement. Fetal nerve cells have been multiplying rapidly and synapses (neurological connections in your brain) are forming. The fetus has acquired more reflexes: touching the palms makes the fingers close, touching the soles of the feet makes the toes curl down and touching the eyelids makes the eye muscles clench. 

Information you need, just when you need it

Why not get our free newsletters? Sign up here.






Your doctor can now feel the top of the uterus, also known as the fundus, low in the abdomen. As you enter the second trimester, you may find yourself donning looser, less restrictive clothing. Soon you won't be able to fit into your regular clothes any more. 



You may now find that once the "sickness" feeling has passed, your appetite returns. Check out how to eat well over the next few weeks. 



• Note: Experts say every baby develops differently - even in utero. These fetal development pages are designed to give a general idea of how a fetus grows in the womb. 



So far,

Nora plak, development adalah sama.

Berat udah 60Kg for first buku merah yg ai buat.  waduh2 harus 75 Kg once deliver nanti.  nie xsabar-sabar nak pakai Premium Beautiful balik nie.. Rindunyer kat PB ai dalam lemari tuuuu

Eh tu bukan gajah putih tau, sementara sajork.  Sebab pregnant ladies xleh pakai PB ada F.I.R kan.. so sabo yer mak-mak yg tgh mengandung skrg.  lepas bersalin kita modified cukup-cukup ekekekeke

Ok, makan plak setakat nie nasi xleh amek banyak as Dr advise.  First takut baby besar dr Rayyan maka susah nak undergo normal delivery.  Second sebab saya sendiri xleh tgk nasi, ai nak muntah u.

Tapi kalau kena dgn sambal tempoyak atau sambal tumis mak saya ahahahaahha lupa diri wokeh! Pengsan ! ahahahaha

oklah cukup sudah update pasal pregnancy..

For those yg tgh mencari-cari bengkung utk berpantang, bole saje nak try pakai PB.  Insyaallah keselesaan jaminan kami !

Bole call saya 013-981 6675 atau email norahamsan@yahoo.com

Business still on until ketitisan darah terakhir ahahahahaha xder la sampai la bila-bila Insyaallah doakan kesihatan saya ye uolss sepanjang tempoh mengandung, bersalin dan berpantang :)









Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. Free demo and consultation provided.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...