05 May 2011

Jaundice Vs Premium Beautiful (PB)






10 Hari pertama selepas kelahiran adalah tempoh kritikal pada baby... kenapa saya cakap kritikal... sebab dalam tempoh tersebut "Kuning" atau "Jaundice" pada baby akan berlaku... walau bukan semua baby menghadapinya tetapi kebanyakan baby mengalaminya... 

and kadang-kadang berpanjangan sehingga 2 bulan (yg nie kes breastmilk Jaundice ~ Jaundice yang terjadi kepada baby yg full breastfeed and kes nie tidak berbahaya... eh nie Dr tau yg cakap saya tukang tulis jer ;))

masa nie memang lerr... xkeruan mama nie kalau baby kena "Jaundice" nak plak kena warded sebab tinggi sgt bacaan nya..


If mama memiliki Set Premium Beautiful... boleh la kita ikhtiar cara alternative, dari di suapkan baby umur 10 hari minum susu kambing lah, makan anggur hitam lah, minum bermacam-macam air... mandi dgn rempah lah daun lah etc.  Baiklah guna cara yg mudah dah xder effect kat baby (means xder ler baby tu terkujat suh minum macam2) 

Dengan Premium Beautiful, caranyer adalah hanya balutkan badan Baby dengan bengkung (Waist Nipper) untuk mempercepatkan pemulihannya. Mudah sangat kan!

Cara nie xkan membahayakan baby kita. Kalau kita fikir la kan, cara nie sama jer macam yang di buat oleh atuk nenek kita dulu... 


Ingat tak? biler baby kuning jer, biasanyer mak ayah kita nasihatkan kita "jemur pagi-pagi je". Pancaran matahari pada waktu pagi dari 7.30 pag ~9.30 pagi adalah pancaran terbanyak FIR. "nampaknya memang orang-orang dulu pun dah tahu kehebatan FIR bukan? 




PENYEBAB JAUNDICE?


Jaundis boleh terjadi akibat proses fisiologi normal iaitu apabila hati bayi yang baru lahir masih tidak mampu untuk mengkumuhkan lebihan bilrubin keluar daripada badan.

Ia juga boleh terjadi akibat proses patologi (penyakit) dan akibat lain seperti

Faktor umum : Bayi premature, Kurang air,
Darah yang terminum oleh bayi semasa proses kelahiran

Pemberian susu ibu : meningkatkan risiko jaundice tetapi ibu-ibu dinasihatkan terus memberikan susu badan kepada baby sebab Breastmilk Jaundice tidak membahayakan baby kerana khasiat susu ibu tersebut ;)

Pemecahan darah : iaitu Kumpulan darah tidak sama antara ibu dan bayi (ABo atau Rhesus incompatibility)

Jangkitan kuman (sepsis) : Jangkitan otak, Jangkitan salur kencing

Jangkitan dalam kandungan : herpes, cmv

Kesan metabolik : Kurang hormon tiroid, Galaktosemia

Sumbatan pada aliran bilirubin / Penyempitan salur biliari : biliari atresia, Jangkitan neonatal hepatitis



BAGAIMANA FIR MEMBANTU?

Kaedah FIR dengan Premium Beautiful membantu memulihkan bayi kuning (jaundis).  Setiap urat benang Premium Beautiful mengeluarkan pancaran FIR terus menerus kedalam kulit dan urat darah bayi. 

 Ia berfungsi mendorong peredaran darah dan menigkatkan proses metabolisme bayi anda.  Akibatnya hati (liver) akan bekerja dengan sempurna, maka bilirubin akan berkurangan jumlahnya dalam darah dan menyebabkan warna kuning berkurang. Ya tanpa sedar baby anda pulih!.


AKIBAT JAUNDICE

Biasanyer Dr akan bg tempoh kritikal 10 - 15 hari bagi baby yang Jaundice... dalam tempoh nie memang baby yg Jaundice kena "disalai" bawah Fototherapy... BAHAYA ke JAUNDICE ??? 


Kernicterus akan terjadi bila tahap bilirubin dalam darah tinggi dan mendap dalam sel-sel otak.  Ia sangat bahaya terutama bagi bayi pramatang (tak cukup bulan ).  

Pada baby yang lahir cukup bulan juga adalah berbahaya kerana mendapan ini boleh merosakkan otak dan menyebabkan kecacatan kekal seperti lumpuh, sawan dan tidak dapat bercakap atau lambat bercakap bila besar nanti dan mungkin perkembang tumbesarannya adalah lambat.


TINDAKAN DOKTOR UNTUK MERAWATNYA?

Fototerapi ~ Cahaya spektrum biru lampu khas dapat mengurangkan paras bilirubin.  Biasanya dimulakan bila bilirubin mencapai jumlah 222microm/l.  Ia akan diteruskan sehingga paras bilirubin menurun ketahap lebih rendah.  Oleh itu darah akan sentiasa diambil bagi mengkaji keberkesanan fototerapi ini.

Exchange Transfusion (ET) ~ Adalah prosedur bila darah bayi secara berulang-ulang dalam kuantiti yang kecil dikeluarkan dan pada masa yang sama diganti dengan darah penderma. Dengan adanya fototerapi , ET telah kurang diperlukan namum jika bilirubin melebihi 345 microm/l, ia mungkin akan dilakukan.





Tak salah jika kita berikhtiar... kalau tak xkan keluar petua minum susu kambing, makan anggur hitam etc
itu semua petua orang kita untuk elakkan Baby kena Jaundice... 

tetapi dengan penggunaan Premium Beautiful Insyaallah udahlah baby xder effect kembung etc sebab di suruh makan macam-macam... Papa pun xyah pening kepala mengira kos hospital... Mama plak boleh berpantang secara aman di rumah plus boleh melaram dengan Korset Mewah Premium Beautiful...

Tetapi jika semua usaha telah dibuat dan masih tiada perubahan malah bacaan Bilrubin semakin mencanak naik... adalah dinasihatkan supaya membawa bayi anda mendapat rawatan selanjutnya....

 Ingat Premium Beautiful tidak akan dapat menggantikan Role Doctor ;)

Berminat untuk milik set ini ???


Call 013981 6675 atau
email norahamsan@yahoo.com












Note: We an authorized dealer of Premium Beautiful. We provide professional service and consultation to make sure you all get the best. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...