10 April 2011

Cerita dari kampung...

Alhamdulillah selamat dah sampai kami di Paka dari Johor.... yer uoll, mak balik kampung.. lama beno rasanyer xbalik kampung...


Kebetulan ada lak Orang-orang FELDA dari Wilayah datang cek Kampung saya... untuk pertandinagn keceriaan Felda... wah meriah uoll... udah ruper orang nak kawen persiapan dier... cuma pengantin jer xder... ehehehe... owh saya memang orang FELDA uolll.... 


saya pun sama-sama la memeriahkan majlis.... isk tapi tu bukan citer yg saya nak citer nie uoll...


yang saya nak citer nie.... adalah Jiran Mak saya dok tegur saya dah kurus uoll eheheehhee... tu lah saya cakap dengan Premium Beautiful bole kurus dlm 5 minutes.... nak tahu camner call saya 013-981 6675


siap tanya saya masih Breastfeed Rayyan ker? siap tanya makan aper bagi kurus and banyak susu...


saya pun citer la pasal breastfeeding... makan aper yg tambah susu dan also support utk ibu-ibu yang nak menyusu... ehehehe udah cam Lactation Caunselor plak ehehehe


yer uoll breastfeeding nie memang sangat-sangat mencabar....


Pengalaman saya sendiri selama 2 thn (ain) + 2 thn 5 bln (Rayyan)... memang la kalau xkuat semangat, family x support terutama husband memang xleh g...


Yang penting diri sendiri kena kuat... telinga kena tebal dr cakap2 org... pastu husband yang jadi tulang belakang kita kena sehati sejiwa dengan kita tau.... kalau mak kita ke mak mertua kita dok provoke pasal susu formula... kita leh tahan lagi... tapi kalau husband dok provoke rasanyer lemah kot sket semangat.... tapi yg penting kita sendiri... kena kuat semangat.... kalau baru provoke dah bancuh susu formula memang harapan jer la nak Full Breastfeed selama 2 tahun atau lebih...


ok selama nie dok citer Premium Beautiful jer kan... arinie nak menceceh sket pasal Breastfeeding...


Gambar Ehsan Pakcik Google ;)

saya just cakap dengan makcik tu.... makan xleh miss... xder istilah diet biler tgh full breastfeed anak... nak nak 6 bulan pertama... biar macam anak kanggaroo yang penting susu muaiii... biar penat mengepam sampai org cakap kita kilang susu yang penting anak kenyang...


Usah dengar cakap orang yang suruh bagi makan biskut marie la... nasi lenyek la... air nasi lah biler anak kita nangis2... depa cakap budak tu lapar... kena bagi makan... ok nak tau...


Baby baru lahir perut dier hanya boleh menerima satu sudu air susu ibu... cuba bayangkan tak ke overdose biler ko bagi susu formula 1 oz... tu satu sudu... kolestrum ibu dah cukup dah...


Uoll semua (ha dah macam syarahan ai rasa) ehehehe... ciptaan Allah tu dah cukup sempurna tau... yer la baby baru lahir.. diberi susu badan ibu (kolestrum) tak ke dah padan sangat... xlebih dan tak kurang...


Yang sebabkan baby nangis2 tu... uolls xrasa ker.... cuba bayangkan... baby tu selama 9 bulan sedap jer dok dalam perut kita hangat... sunyi... selalu di peluk dan dikendung (yerla kedudukan baby dlm perut kan)... ha cam dlm gambar nie...


Gambar Ehsan En Google


sekali biler keluar kat dunia nie... dah la kena survive nak keluar dari perut mama... aiii baby pun berjuang tau... macam kita gak yang dok push push tu semua... 


Gambar ehsan En Google


lepastu kena lak dok kat nursery hospital sorang2... dah lah tu yang atok nenek, makcik pakcik, kakak abang... dok excited dokong sana... dokong sini... orang sana ambil... orang sini letak... tak ke dier rasa huru hara hidup dier..... tu pasal dier ngamuk... sebab tu jer la cara dier nak tunjukkan ketidak selesaan dier...


Pastu yang jadi sedara mara nie plak, udah budak tu nangis2... ngata plak susu mak xcukup... siap bg idea nak sumbat macam-macam dalam perut budak tu... aishhh tak ke kesian...


Adalah lebih baik kalau bg time mama + baby dok bersunyi-sunyi tanpa gangguan utk membolehkan mak baby tu hasilkan susu yg banyak... yer la kalau asyik dok provoke... "susu ko xder lah"... ha kan mind mother tu pun terfikir... "aha la aku xder susu"... maka otak dpt signal... "xyah la buat susu"... ha result dier terus xder susu...


Bukan saya nak condem susu formula... yer susu formula pun pasti ada kebaikannya yang tersendiri ye tak.... kalau tak xkan la ada bermacam-macam jenis susu formula yg mengandungi bermacam-macam zat utk memenuhi keperluan anak-anak membesar ada kat pasaran... dari yg murah sampai la rega yang kebabom... yang rega kebabom tu surely lagi banyak mineral + zat berkhasiat kan...


Cuma kita dah di beri kemudahan (dah ada breast), kemungkinan nasib kita semua xsama iaitu ada yg inverted nipple (nie ada teknik macamana nak breastfeed baby) and mungkin lain-lain masalah kesihatan... kalau xtau nak breastfeed baby ada macam-macam NGO, Lactation Counselor yang sedia membantu ibu-ibu yang bermasalah... lagipun benda FREE uoll... xyah bayo pun mahal-mahal... pulak tu zat dier lagi bagus dari susu yang rega kebabom tu kan...


Memang peralatan mengepam + menyimpan mahal tapiii cuba bahagikan utk let say 24 bulan (2 thn tempoh full breastfeed) compare harga utk supply susu formula... ha tu anak sorang... 


xkan pakai buang ye dok... kalau yg bagus tu leh last sampai bertahun2... abis kalau let say quota anak 5 org... ha bagikan lah Kos harga peralatan mengepam and simpan dengan 5 org anak x 24 bulan (tempoh nak full breastfeed) ... ha untung ke tak? 


Last sekali... Aper pun pilihan kita utk breastfeed atau tak jangan sampai kita abaikan kesihatan dan kepentingan anak-anak uoll... tu yg penting... jangan kerana ego kita nak breastfeed, anak kita kelaparan xbersusu plak... yer la maybe kita lack of info camner nak susukan anak... maka dapatkan nasihat dari orang yg boleh membantu seperti Lactation Caunselor..


Dan jgn kerana ego kita utk menjaga kecantikan atau macam-macam lagi alasan kita bagi susu formula walaupun kita ada banyak susu dan memang boleh menyusukan anak uoll..


Ujung-ujung anak ngamuk camnie plak






Tapi kalau nak tau camner nak breastfeed anak + nak nampak cantik, anggun dan yakin meh call Nora 013-981 6675... ada rahsianyer ;)


Oleh itu uoll, marilah kita sama-sama muhasabah diri kita yer uoll ;)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...